★ Cactus, iemand? ★

Ik heb me pijn gedaan. Weeral. Ik vraag me af waarom dat steeds weer gebeurt.

Waarom wandel ik steeds weer die kamer in, vol cactussen die me prikken. Links, rechts, mijn handen, mijn gezicht, tot in mijn hart. AUW! Ik weet dat cactussen prikken en toch ga ik er steeds weer naartoe alsof het me niets zal doen.

Schaamte, een raar beestje. Ik hoorde onlangs dat er 3 manieren zijn om schaamte te bevechten.

Je vlucht weg en trekt er een groot zwart deken over en praat er niet meer over. Je kan ook gaan vechten, je roept luidkeels je gelijk uit, gaat je verantwoorden en de feiten verdraaien. Als je maar luid genoeg roept dan komt de schaamte niet naar de oppervlakte. Of je bevecht schaamte door op de situatie af te stappen. Je stapt gewoon terug naar dezelfde situatie of persoon die je de schaamte bezorgt, again and again.

Hoewel ik alle drie de manieren herken en er me mee inlaat, vind ik die laatste best wel confronterend. Als er iets gebeurt waar ik me over schaam dan stap ik terug naar die situatie of persoon en probeer ik het tij te keren.

De schaamte die ik hier voel hangt samen met het gevoel dat ik gefaald heb. De situatie is niet uitgedraaid zoals ik het had gedroomd. Dus ik probeer het anders te doen, ik probeer aan mezelf te bewijzen dat het niet zo hoeft te gaan. Dat het niet zo hoeft te eindigen. Als ik maar genoeg probeer dan draait die situatie op een keer wel uit zoals ik het wil.

Het is een schone eigenschap, mijn doorzettingsvermogen. Alleen is het jammer dat ik het steeds weer gebruik om naar dezelfde situatie te stappen. Ik besef dat ik er wat flexibiliteit aan zal moeten toevoegen om mijn dromen te doen slagen.

Durf eens andere ingrediënten te gebruiken om voor je droom te gaan. Neem je doorzettingsvermogen eens mee naar een andere omgeving. Als ik wil dat die cactussen wat zachter worden, dan moet ik eens een andere kamer binnen stappen. Wie weet welke mooie planten me daar opwachten.

Wat vond je van mijn blogpost?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *