❤︎ Zij aan zij ❤︎

Ongeveer een jaar geleden ben ik getrouwd. Met de belangrijkste persoon in mijn leven. Mezelf.

Ik kwam net uit een relatie die nogal lelijk was afgelopen. Ik was gekwetst en ik wist nog niet hoe ik dat te boven zou komen. Toen schreef Maaike haar blog (http://www.maaike.net/lezen/wittebroodsweken?rq=getrouwd) en zag ik deze TED Talk:

Toeval? Ik dacht het niet. Het zat er boenk op.

Ergens along the way had ik de overtuiging opgepikt dat ik niet genoeg was en ik probeerde dat krampachtig op te vullen met bevestiging van buitenaf. Goede punten op school, een mooie job, een mooie auto, dure kleren, veel vrienden en een perfecte relatie. Ik zei tegen mezelf: “Lies, als je dat bereikt, dan ben je goed genoeg.” Wat bleek? Ik was veeleisend en het was nooit goed genoeg. Ik bleef maar gaan, mezelf steeds verder duwen want als ik het ene doel had bereikt dan lonkte er alweer een ander.

En toen viel alles weg: mijn ‘perfecte’ relatie, mijn goede job, mijn mooie auto, mijn sociale contacten en mijn financiële zekerheid. Ik voelde me naakt en ik kwam oog in oog te staan met mezelf. Met mijn echte zelf, Lies met al haar imperfecties. Het was niet schoon en het was moeilijk om mezelf zo te zien en te aanvaarden.

Net op dat moment zegt iemand: trouw eerst met jezelf, jij bent de belangrijkste persoon in jouw leven en jij bent de enige persoon waar je zeker van bent dat het zal zijn ‘tot de dood jullie scheidt’.

Dus ik ging ervoor, ik kocht een ring en schreef mijn geloftes aan mezelf. Ik zou er altijd voor mezelf zijn, in goede maar vooral in slechte tijden. Ik beloofde aan mezelf dat ik me nooit zou verlaten, dat ik zou luisteren naar wat ik nodig had en mezelf alle aandacht zou geven die ik verdien.

De ring die ik draag herinnert me dagelijks aan mijn geloften. Vooral op de dagen dat het minder gaat. In het begin was het moeilijk om net dan zacht te zijn voor mezelf. Maar ik heb een doorzettingsvermogen om u tegen te zeggen en oefening baart kunst. Ik leer nog elke dag om zacht te zijn voor mezelf als het leven me even naar beneden trekt. Dan zet ik hiphop op, doe ik mijn favoriete pug-pull aan, ga ik een patéke halen en dan mag de wereld ontploffen, ik ben er voor mezelf.

We zijn nu een jaar verder en als ik om me heen kijk dan kan ik eerlijk zeggen dat het werkt: ik heb de relatie met mezelf veranderd en nadien zijn de relaties met mijn omgeving veranderd. Omdat ik mezelf graag zie en bevestig hoeft mijn omgeving dat niet meer te doen. Ik heb dus minder verwachtingen van mijn omgeving en dat haalt heel wat druk van mijn relaties. Heerlijk, want ik kan gewoon lekker mezelf zijn en ik vind het fantastisch als de mensen om me heen dat ook doen.

Ik kan het dus iedereen aanraden, om te trouwen met die ene belangrijke persoon, jezelf.

Wat vond je van mijn blogpost?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *