Er ligt een leven achter mij waar ik niet meer naartoe wil. Wat nu?

Deze week las ik Maaike haar blog.  Als zij blogt dan word ik stil. Ze zit er altijd zo boenk op. Ook deze keer.

Zij werkte vroeger als psychologe en vanuit die ervaring schrijft ze dit:

“Ik dacht -toen ik twintig jaar geleden psychologe werd- dat als ik in staat zou zijn om mensen niet meer depressief, niet meer angstig en niet meer kwaad te laten zijn, dat ze dan gelukkig zouden worden.

En dat was niet waar. Mensen die ik effectief kon helpen kwamen op een soort nulpunt, een leegte, een plek waar het opbouwen van iets beters nog moest beginnen.”

Dat ‘nulpunt’ is zo herkenbaar. Ik heb namelijk aan de andere kant gezeten. Ik was cliënte bij een psychologe. Toen ik aan mijn therapie begon zat ik in een groot zwart gat. Mijn sessies had ik nodig om daar uit te komen.

Tot ik dus op dat nulpunt kwam.

Daar stond ik dan. Mijn put was gedicht en ik was uit-gepsycholoogd (als dat al een woord is). Er lag een leven achter mij waar ik niet meer naartoe wou. Ik had een sterk verlangen om een nieuw leven op te bouwen. Een leven dat meer MIJ is.

Ik worstelde met allerlei vragen: “Waar wil ik naartoe met mijn leven? Wie ben ik nu eigenlijk? Hoe mag mijn toekomst eruitzien? Wat neem ik nog mee uit mijn verleden en op welke manier? Hoe geef ik betekenis aan mijn leven? Ga ik niet opnieuw in hetzelfde straatje belanden?… ” `

En de meest prangende vraag: “Hoe begin ik daaraan?”

Je zou denken “Gewoon starten jong, wat heb je te verliezen op zo een nulpunt? De wereld ligt aan je voeten!”

Ik kan je verzekeren, dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Want mijn zelfvertrouwen zat ver onder nul. De destructieve relaties hadden mijn zelfvertrouwen keihard de grond in geknald. Ja, de wereld lag aan mijn voeten, maar ik durfde geen stap te zetten. Zo onzeker was ik, over wie ik was, wat ik kon betekenen, wie ik nog kon vertrouwen, waar ik naartoe wou en of ik opnieuw gelukkig kon worden en of ik ooit klaar zou zijn voor een nieuwe relatie.

Van één ding was ik wel zeker, ik zou NOOIT meer teruggaan naar het leven waar ik vandaan kwam. Die drive, een soort oerkracht, daar teerde ik op.

❥❥❥ De antwoorden op al mijn vragen vond ik in coaching én beweging. Met professionele begeleiding en interactieve oefeningen bouwde ik stap voor stap mijn zelfvertrouwen op. Ik  vond de kracht om stappen te zetten richting het leven waar ik zo naar verlangde.

Dit waren mijn eerste stappen:
❥ DROOM. In een veilige omgeving ging ik groot dromen. Geen veilige omgeving? Dan stroomde mijn creativiteit niet!
❥ VEILIGHEID. Met de mensen die ik nog vertrouwde ging ik mijn droom delen. Dat gaf mij een ongelofelijke kracht.
❥ BEWEGING. Met sport en beweging leerde ik opnieuw mijn grenzen aanvoelen. Ongelofelijk belangrijk voor mij, want ik wou een duurzaam leven opbouwen.
❥ KLANKBORD. Met interactieve oefeningen en een klankbord kreeg ik zicht op mijn obstakels. Met de juiste vragen van mijn coach vond ik zelf de oplossingen om met die obstakels om te gaan!
❥ TOEWIJDING. Elke ochtend besteedde ik tijd aan mijn droom. Ik ging zitten en keek welke kleine stappen ik die dag kon zetten om dichter bij mijn droom te komen. SU-PER-BE-LANG-RIJK want niemand anders zou mijn droom voor mij waarmaken, alleen ik kon dat doen.

Mijn waardevolle kennis en ervaring heb ik nu gebundeld en bied ik aan in mijn coachingstrajecten. Telkens op maat van de klant. Want elke vrouw is uniek met haar eigen noden én verhaal.

Sta jij op zo een nulpunt in je leven? Heb je nood aan begeleiding bij de volgende stappen die je wil zetten in je leven? Mail me gerust.

❤︎ Lies

Wat vond je van mijn blogpost?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *